WINDSURFING A ZDRAVIE


Windsurfing patrí pri dodržiavaní základných bezpečnostných pravidiel a nepreceňovaní vlastných schopností medzi málo rizikové športy. A prináša výrazne viac pozitív ako rizík, či už na rekreačnej alebo vrcholovej úrovni.

Pohyb je jedným zo základných prejavov života. Žiaľ väčšina detí ho má dnes výrazný nedostatok. Windsurfing je pohybom v prírode, na čistom vzduchu. Pri športovom zaťažení organizmu spotrebúva telo viac kyslíka, človek dýcha hlbšie a rýchlejšie. Je preto dôležité, aby takto predýchané zvýšené množstvo vzduchu bolo čisté a bezprašné.

Pri pohybe na slnku, hlavne v lete, je potrebné dbať na riadnu ochranu a používať mechanickú ochranu – neoprénové oblečenie, prípadne vo veľmi teplých podmienkach doplnené o lycrové tričko, na odhalenú pokožku potom vodeodolné krémy s vyšším faktorom. Samotnú hlavu podľa našich skúseností nie je potrebné chrániť pred slnkom pokrývkou, je oveľa príjemnejšie si ju (v teplých podmienkach) občas namočiť.

Dodržiavanie pitného režimu považujeme za nutnú samozrejmosť.

Spôsob zaťaženia organizmu je pri windsurfingu pri dodržaní správnej techniky všestranný a rovnomerne rozložený na celé telo. Pri vrcholovom pretekárskom windsurfingu sa potom zvyšuje statické (rýchlostné disciplíny) aj dynamické (freestyle) silové zaťaženie, pokiaľ je ale športovec adekvátne pripravený po silovej aj vytrvalostnej stránke, nevystavuje svoj organizmus zvýšenému riziku. Rovnako ako pri iných športoch sa môžu vyskytnúť lokálne preťaženia, napr. tenisový lakeť, vhodnou prevenciou je celoročná príprava a strečing pred a po samotnom výkone.

Z hľadiska úrazovosti má windsurfing nižšiu úrazovosť než väčšina iných športov, čo je podmienené najmä prostredím, keďže pády končia vo vode.

Z pohľadu chorobnosti je hlavne pri nižších teplotách a/alebo silnejšom vetre potrebné zohľadniť riziko podchladenia, na ktoré sú všeobecne náchylnejšie ženy a deti. Aj preto doporučujeme vždy surfovať vo vhodnom neoprénovom oblečení, zamedzujúcom podchladeniu a tiež poskytujúcom základnú ochranu pri pádoch. Kvalitné neoprénové obleky sú dnes relatívne ľahko dostupné, sú pohodlné, neobmedzujú pohyb a poskytujú tepelnú pohodu aj pri chladnejších podmienkach. Ak je chladnejšie, je možné doplniť ešte neoprénovú obuv, tiež prípadne čiapku alebo kuklu a rukavice, ale to už musí byť naozaj zima. Takto je ohrozenie napr. zvýšenou náchylnosťou na infekcie močových ciest minimalizované na rovnakú úroveň ako u ostatnej populácie. Skôr naopak, postupným otužovaním sa zvyšuje odolnosť voči rôznym infekciám a chorobnosť klesá.

Rovnako ako pri plávaní alebo potápaní sa, je vhodné nezabudnúť aj na potenciálne ohrozenie uší, ako základná pomôcka je vytrasenie vody, ak sa náhodou nejaká dostala do zvukovodu, prípadne pri pocite možného ohrozenia zápalom výplach alkoholom. Pri surfovaní v lokalitách, kde voda nie je bakteriologicky znečistená, je takéto riziko ale minimálne a určite nie vyššie ako u zvyšku populácie, ktorá celý rok nevojde do vody inde než v sprche.

Pri dlhšom pobyte na vode sa dosť namáhané dlane a môžu sa, najmä na začiatku sezóny tvoriť pľuzgiere. Prevenciou je vhodná príprava aj v mimosezóne, pre citlivejšie dlane sú potom výbornou pomôckou špeciálne rukavice, bežne dostupné. Spravidla postačujú modely bez prstov, ktoré poskytujú dostatočnú ocharnu dlaniam a neobmedzujú cit.

Určite je žiadúce, aby dieťa pred začatím so samotným windsurfingom bolo dostatočne skamarátené s vodou, aby nielen vedelo plávať, ale aby malo do vody aj naskákané a napadané, aby vedelo vydýchnuť vo vode a nestratiť orientáciu pripáde a krátkom ponorení sa. Takto je riziko utopenia výrazne nižšie než napr. pri bežnom plávaní alebo potápaní sa, keďže surfová doska je ako nepotopiteľná pomôcka vždy nablízku.

Moderná detská surfová výbava je stavaná aj na skutočne malé deti. Komponenty sú veľmi ľahké a pri použití správnej techniky, najmä pri vyťahovaní plachty z vody je zaťaženie chrbtice len minimálne. V silnejšom vetre, keď aj sily pôsobiace v plachte sú väčšie, sa môžu aj mierne pokročilí relatívne rýchlo naučiť tzv. vodný štart, kedy už surfista plachtu nevyťahuje za vyťahovacie lano, ale s využitím sily vetra v plachte sa ňou nechá vytiahnuť a priamo nastupuje na dosku. Už vytiahnuté oplachtenie potom v rovnovážnom stave je možné držať s malou svalovou námahou.

Surfovanie samotné a príprava naň sú spojené s tréningom rovnováhy a vnútorného svalstva podporujúceho držanie tela, čo je v dnešnej dobe sedavého života veľmi dôležité. Surfová doska sa na vode chová ako nestabilná plošina, čo núti jazdca neustále kompenzovať jej pohyby zapájaním aj vnútorných svalov. Tieto má väčšina dnešnej populácie, nielen deti, veľmi oslabené, čo spôsobuje následne bolesti chrbtice.

Surfovanie samotné rozvíja vzťah k prírode a je veľmi komplexným športom, podporujúcim nielen rozvoj sily a vytrvalosti, ale aj rovnováhy, koordinácie a schopnosti porozumieť a osvojiť si komplexnejšie pohyby.