PELJEŠAC, NAJLEPŠIA LETNÁ WINDSURFOVÁ DESTINÁCIA V CHORVÁTSKU


Lokalita na Poloostrove Pelješac v južnej Dalmácii ponúka nádherné pláže, kryštálovo čistú priezračnú vodu a krásne slnečné dni so stabilným počasím. Pravidelný vietor pre začiatočníkov aj pokročilých a celkovo ideálne podmienky pre vodné športy, spojené s pohodovou dovolenkou v nádhernej prírode.

Poloostrov PELJEŠAC je druhý najväčší poloostrov na Jadrane. Je asi 65 km dlhý a len asi 3-7 km široký. S pevninou je spojený len veľmi úzkou šijou v mestečku Ston.

Najvyšším vrcholom je Sv. Ilja (961 m n.m.), ktorý sa vypína hneď nad „našou domácou“ lokalitou Perna, neďaleko mestečka Orebič. Pomáha vytvárať priaznivú geometriu, zosilňujúcu termický vietor. Vďaka tomu je poobedňajší Mistrál jeden z najobľúbenejších a najpríjemnejších vetrov. Vďaka podpore lokálnej termiky býva veľmi rovnomerný a vďaka podpore kopcov hneď nad morom a nimi vytvorenej kompresii zase dostatočne silný na sklz. Keď aj v iných lokalitách fúka len slabo, tu dosahuje 6-10 m/s, čo je akurát fajn na sklz s plachtami 5-7m2.

Náš hlavný stan, podobne ako množstva ďalšíci surfistov, leží neďaleko mestečka Orebič, v kempe Perna.

Tento kemp je dokonalý pre rodinnú dovolenku, pretože je chránený od akýchkoľvek rušivých vplyvov ako je dopravný, či mestský ruch. Kemp tvorí rozľahlý oplotený borovicový háj na rovine, ktorý končí nádhernou kamienkovou plážou s postupne sa zvažujúcim dnom. Toto prostredie je ideálne pre rodiny s deťmi aj pre mladých ľudí, ktorí hľadajú nerušený oddych so slušnou ponukou služieb.

Kemp má oproti mnohým ďalším chorvátskym destináciam jednu veľkú výhodu. Na rozdiel od bežného stavu, kedy pláž je oddelená od zvyšku sveta hneď za ňou ležiacou cestou, tu cesta veľkým oblúkom obchádza celý kemp, ktorý je priamo spojený s plážou. Toto oceňujú nielen rodičia menších detí, ale každému je takto vytvorená oáza príjemná.

Kemp Perna leží asi 4km od Orebiču. Je z neho priamy výhľad na mesto Korčula, vzdialené asi 10 min. jazdy loďou alebo pár desiatok minút pádlovania na SUP.

Kemp prešiel v roku 2013 rozsiahlejšou rekonštrukciou. Dnes je väčšia polovica plochy zaplnená tzv. mobilnými domčekmi. Tieto sú najob´ľúbenejšou formou ubytovania pre našich účastníkov. Domčeky sú veľmi blízko pláže, tie najbližšie priamo na nej. Ich nevýhodou je, že sú nie zrovna lacné. Majú vlastnú kúpeľňu, väčšie dokonca dve. A každý má perfektnú zastrešenú terasu. Parkovanie priamo pri domčekoch.

Nachádza sa tu aj menší obchodík s potravinami, tiež bar so základnou ponukou jedla.

Orebič je malebné městečko obklopené píniami, kaktusmi, oleandrami, palmami… Tu sa nachádzajú potom aj väčšie supermarkety, rybí trh, lekárne, pekárne, práčovňa atď. A kopa reštaurácií samozrejme tiež.

Dobré veterné podmienky sa dajú nájsť ešte pár kilometrov smerom na západ tiež, konkrétne v dedinke Viganj. Tu sa nachádza ešte niekoľko ďalších kempov, niektoré tiež veľmi pekné a dobre vybavené. Akurát už všetky ležia za cestou, sú ňou oddelené od pláže.

V okolí sa dá nájsť množstvo rôznych privátov, ako nakoniec všade v Chorvátsku pri pobreží. Kvalita a ceny zvyknú kolísať. V top sezóne sa ceny za partmán pohybuje niekde okolo 60-100 EUR.

VIETOR

Takúto relatívne dlhú cestu sme meriame preto, aby sme našli podmienky so stabilným letným počasím a vetrom vhodným na windsurfing a kiteboarding.

Štandardom v letných mesiacoch je dopoludňajšie jugo, slabý termický vietor fúkajúci z juhu. Silu máva 1-4 m/s, málokedy býva v lete pri stabilnom počasí silnejší.

Popoludní sa zvykne oročiť na západný smer = Mistrál. Ten máva silu 6-10m/s. A ako popísané vyššie, býva vďaka priaznivým miestnym pomerom veľmi rovnomerný.

POČASIE

Počasie je v lete mimoriadne stabilné, slnečné a teplé. Daždivý deň v lete je veľkou zriedkavosťou. A keď sa náhodou objaví, tak zvyčajne už v priebehu ďalšej časti dňa sa zvykne vyjasniť tak, že sa dá kúpať.

Voda je nielen kryštálovo čistá, ale v lentých mesiacoch aj veľmi príjemná s teplotou 25-27 stupňov.

V bízkom okolí nájdete aj vhodné podmienky na potápanie a šnorchľovanie. Počasie je prevažnú časť lete slnečné s teplotami 28-32 stupňov. Pravidelný vietor zabezpečuje perfektnú klímu bez zničujúcich horúčav aké bývajú na pevnine.

Kemp Perna je skvelým miestom pre aktívnu dovolenku pre malých aj veľkých.

CESTA

Najbežnejšie je cestovať vlastným autom.

Buď cez Rakúsko – Sloveniju a Chorvátsko, čo je cesta prakticky celá po diaľnici. Alebo potom cez Maďarsko, čo je o niečo menej kilometrov (porovnanie z Bratislavy), ale v Maďarsku idete po diaľnici málo. Vzdialenosť spolu je asi 900km.

Na samotný poloostrov sa dá dostať buď po ceste cez mesto Ston, alebo trajektom z prístavu v mestečku Ploče s vylodením v dedinke Trapanj a dojazdom ďalších cca 15 km. Rozdiel je cca 120 km, ktoré prejdete za 2 hodiny. Trajektom čas veľmi neušetríte, ale je určite príjemné po 8 hodinovej ceste dať si na trajekte kávu namiesto strávenia ďalšch 2 hodín za volantom. My uprednostňujeme trajekt, aj pre ten pocit, že už pri nastupovaní naň sa cítime byť na dovolenke.

Alternatívne sa dá doletieť do Splitu alebo Dubrovníka. Odtiaľ chodia aj autobusy, ale zaujímavým a vyskúšaným riešením je cesta rýchlou loďou do mesta Korčula. Napríklad v SPlite ide priamo z letiska autobus až do prístavu, priamo k miestu nástupu na rýchly katamaran. Tento je asi za 2h plavby na Korčuli, odkiaľ sa dostať do Perny je hračka, premáva tu množstvo menších lodičiek.

Áno, cesta je o niečo dlhšia. Ale podstupujeme ju preto, že takto položená južná destinácia má výrazne lepšie počasie než lokality na severnom Jadrane. Aj stabilným slnečným počasím, aj veternými štatistikami v lete.