REPORT – WINDSURFOVÝ KURZ NA PELJEŠACI


Keď sme sa minulé leto lúčili s účastníkmi prvého celotýždňového tréningového kempu na polostrove Pelješac v Chorvátsku, tušili sme, že sa tam vrátime. Prvými náznakmi bolo, že nikomu sa nechcelo odcestovať a viacerí účastníci si pobyt predĺžili, aj za cenu náročných telefonátov so šéfom či kolegami. A prakticky od skončenia leta sa objavovali výzvy na zopakovanie akcie, aj preto sme nemohli zaváhať a v auguste sme tento náš intenzívny tréningový kemp, ktorý bol otvorený aj pre účastníkov mimo klubu, zopakovali.

Zloženie partie bolo aj teraz pestré – mali sme juniorov (najmladší Rasťo 9r.), pôvabné dievčatá ale aj zrelých chlapov. Špeciálne klobúk dolu pred Miškom (61r.), ktorý nielen že išiel odvážne do každej akcie a podarilo sa mu komplet zvládnuť základy windsurfingu, ale nebolo dňa, kedy by nás popri tom všetkých nepobavil príjemným humorom. Skrátka, zišla sa skupina skvelých ľudí, ktorí preukázali veľkú vôľu a odhodlanie zabávať sa windsurfingom.
Ešte aj počasie bolo ako na objednávku, celý týždeň bolo krásne slnečno. Termín sme zvolili na polovicu augusta, čo sa ukázalo ako dobrá voľba pre tréningové účely. Dopoludnia fúkal mierny vietor mistrál (Z-SZ) alebo jugo (J-JV). Popoludní bol vietor často aj čerstvejší, s dostatočnou silou na sklz pre pokročilejších jazdcov. Jednoducho splnil naše očakávania a dokázal vyhovieť aj tým, ktorí si s doskou a plachtou už tykajú, aj tým, ktorí stáli na windsurfingu prvýkrát. Opäť sme trénovali v osvedčenom rozdelení na výkonnostné skupiny.

VEČERY PRI VIDEU
Počet ľudí v skupine bol zvolený tak, aby sme okrem skupinovej výuky mali dostatok priestoru venovať sa aj každému individuálne. Trénovali sme každý deň v dvoch fázach. Dopoludnia tri a poobede často aj päť – šesť hodín. Ešte aj dvojhodinovú obedňajšiu prestávku sme často využili na zábavu, zvyčajne s deťmi na a vo vode. Po takomto záťahu už nikomu nezostávalo večer veľa síl. Napriek tomu sme ešte z videozáznamu analyzovali pokroky každého surfistu a hľadali možnosti ďalšieho zlepšenia na nasledujúci deň.
Program bol pre každého účastníka kempu dobrovoľný, predsa len boli na dovolenke. Všetci však mali obrovskú snahu sa zlepšiť a tak sa celého tréningu dobrovoľne zúčastňovali prakticky v plnom jeho rozsahu. Samozrejme, úsilie prinieslo ovocie a na výsledku každého jednotlivca to bolo vidieť.

AKO VYZERAL TRÉNING?
1. Dopoludnie patrilo obom skupinám rovnako.
Skupina začiatočníkov a mierne pokročilých si osvojovala základy. Najväčším prekvapením bolo to, že na moderných školských doskách je začať s windsurfingom naozaj ľahké a zábavné. A v druhej polovici týždňa už väčšina z nich začala zvládať techniky patriace výrazne ďalej než do základov windsurfingu. Vyskúšali si prvé jazdy v trapéze, plážové štarty či helitack, čo je prvý krok smerom k pokročilejším technikám.
Skupina pokročilejších jazdcov sa v dopoludňajšom slabšom vetre takisto neulievala. Poctivo sme trénovali najmä obraty, vrátane rôznych prípravných a zdokonaľujúcich cvičení, ktoré sú dôležitou a veľmi efektívnou prípravou pre zvládnutie jazdy v silnejšom vetre.

 

Správnu techniku jednotlivých prvkov sme si predvádzali na našom simulátore na pláži, na ktorom si ju každý mohol aj hneď vyskúšať. Toto potešilo samozrejme začiatočníkov, najmä tých, ktorí sa možno obávali, že začať s windsurfingom sa musí nevyhnutne rovnať prvým sto pádom. Rovnako pokročilí jazdci si vyskúšali a hneď aj ocenili prínos trenažéra. Takto, v jednoduchých podmienkach a bez rušivých vplyvov, s výnimkou nekompromisného dohľadu inštruktora, ktorý neodpúšťal nesprávnu techniku ani na brehu a korigoval, si každý v kľude mohol nacvičiť čo potreboval a hneď to aj následne ísť skúšať na vodu. Oko inštruktora ho neopustilo ani tam a často všetko zvečnilo na kameru. Aby bolo večer čo analyzovať a koučovať.

2. Poobede bol vietor obvykle silnejší.
[dsc0143_hf.jpg] Začiatočníci a mierne pokročilí sa ním však nedali odradiť a pokračovali vo zvládaní svojho programu. Vďaka dnešnej modernej výbave, ktorú sme mali k dispozícii (Ďakujeme Corner board shop!), bola aj jazda v čerstvejšom vetre zvládnuteľná. A to nielen pre mocných chlapov, ale hlavne aj pre deti či naše nežné krásky. Samozrejme so silnejším poobedňajším vetrom prišli aj pätnásť až dvadsaťcentimetrové vlnky a zvládnuť ich, to chcelo trochu balansovania. Treba pochváliť, že tento športový zážitok bol iba zriedka doplnený o trochu kúpania sa. A pokiaľ niekoho vietor odniesol trochu ďalej, nemusel sa báť. V stálej pohotovosti sme mali náš vlastný motorový čln, vždy pripravený na pomoc.

Pokročilí surfisti si popoludní mohli vyskúšať podľa svojej individuálnej úrovne prvé jazdy v sklze, sprevádzané nadšenými výkrikmi radosti, plážové a vodné štarty, jazdu v pútkach a trapéze, ako aj rýchle obraty proti vetru. Tí najzdatnejší dokonca halzu v sklze a ďalšie. Viacerí sa vďaka zažitým pocitom posunuli k hranici, kedy sa windsurfing stáva návykovým a po nových zážitkoch sa im ešte dlho do noci držala v krvi vysoká hladina adrenalínu, ktorá ich namiesto spánku nútila ešte dlhé hodiny s otvorenými očami snívať o ďalších sklzoch.

3. Podvečer sa na vodu pridali aj inštruktori, ktorí dopoludnia a prvú časť popoludnia kvôli lepšej flexibilite koučovali prevažne z motorového člnu a brehu. Teraz však bolo treba korigovať našich zverencov priamo v akcii a na vode ukázať čo vedia. Že nie „vodu kážeme a víno pijeme“, ale nami učené techniky a metodika vedú skutočne k želanému cieľu – k ovládnutiu dosky a plachty tak, že windsurfing je pre nás jeden z najkrajších zážitkov pod slnkom.

NA VODE DO TMY
Spolu s tými najvytrvalejšími sme často vydržali na vode až skoro do zotmenia. Po celom dni strávenom na vode aj na brehu sme doslova mleli z posledného. No keďže v priebehu tréningu bežala kamera často, o večerný program bolo postarané. Analyzovali sme záznam. Prvé dni všetci spoločne, vďaka dataprojektoru na veľkom plátne. A aj keď predvádzanie správneho postavenia inštruktormi, takto večer už bez simulátora, nezriedka pripomínalo divoký tanec z džungle (čo nezostávalo bez tomu primeraných komentárov), predsa len takáto bezprostredná spätná väzba bolo veľkým plusom pre všetkých. Žiaľ projektor po 2 premietaniach bez výstrahy vypovedal svoju službu, ďalšie dni sme sa teda museli uskromniť pri malom monitore notebooku. Aj tak videokoučing výrazne pomohol k vnímaniu vlastných nedostatkov a ukázal cestu k zlepšeniu. No a okrem toho sme samozrejme stihli prebrať aj mnohé surfové témy, od vhodného surfového vybavenia, cez nami overené destinácie, až po vlastné zážitky a príhody.

ČO BY SME CHCELI NABUDÚCE STIHNÚŤ?
– Uspokojiť záujem viacerých. Vzhľadom na bezpečnosť účastníkov a našu kapacitu sme sa totiž rozhodli stanoviť si limit pre maximálny počet účastníkov. Preto sa ospravedlňujeme všetkým, ktorých sme pre naplnený stav museli odmietnuť. Našim cieľom však bolo radšej naučiť menší počet niečo poriadne, pri zachovaní bezpečnosti na vode (počet inštruktorov, čln), než nabrať veľký počet aj za cenu zníženia kvality. Bolo by to možno pre nás výhodnejšie, ale rozhodli sme sa neísť typicky podnikateľskou cestou. Vzhľadom na záujem uvažujeme do budúcna radšej o viacerých termínoch, aby sme mohli náš prístup a nasadenie zachovať.
– Zlepšiť informovanosť všetkých účastníkov o doplnkových, najmä večerných akciách. Ak niekto prišiel na tréning neskôr, stalo sa, že sa nedozvedel o večernom premietaní alebo nezachytil niektorú inú organizačnú informáciu, ktorú sme zaradili pred tréning samotný. Stalo sa to síce výnimočne, ale aj tak nás to mrzí. Na Váš podnet plánujeme zaviesť stále dostupnú informačnú nástenku.
– Do sprievodného programu (rozcvičky, ukážka kitu, ale aj vyskúšanie windsurfingu, stand-up-paddle, povozenie na motorovom člne, strečing..) ešte viac zatiahnuť aj nesurfujúci sprievod účastníkov. Vďaka čisto dobrovoľnému nastaveniu sa stalo, že sa niekto nepridal a potom mu to bolo ľúto.. Takže nabudúce plánujeme nasadiť aj primeranú dávku prehovárania váhavcov.
– Dáme si záležať na tom, aby sme stihli skupinovú fotku všetkých účastníkov. Tak sme sa sústredili na iné veci, že túto vzácnu pamiatku nemáme.

ČO SME ZVLÁDLI?
– Myslíme si, že najdôležitejší cieľ akcie sme splnili a každý účastník sa vďaka účasti na našom kurze v niečom podstatne zlepšil a posunul výkonnostne vpred. A to všetko v pohodovej a súčasne motivačnej atmosfére spoločného tréningu s rovnako naladenými surfistami.
– Aj keď viacerým z nás sem-tam dal o sebe vedieť nejeden sval, našťastie sme všetci ukončili akciu zdraví.
– Veríme, že všetci účastníci sa s nami cítili bezpečne, dobre a prijali od nás aspoň časť našej fascinácie windsurfingom, ktorou bijú naše srdcia.
– Najlepšou odmenou pre nás bolo cítiť radosť všetkých účastníkov tréningového kempu z windsurfingu, zo zlepšení, ktorým sme mohli byť nápomocní a zo spoločného zdieľania týchto pocitov. Sú to momenty, akých je v dnešnom svete akosi primálo. Ak sme ich vďaka tejto akcii mohli aspoň zopár sprostredkovať, neboli sme tam všetci zbytočne.
– Ďakujeme všetkým fotografom, ktorí si dali námahu urobiť a posťahovať skvelé zábery. Postupne ich plánujeme nahádzať do Galérie a aj na FB (Na Face booku BOARD ACADEMY už aj nejaké sú). Radi by sme urobili akciu spojenú s premietaním fotografií, na ktorej sú vítaní všetci, nielen priami účastníci kurzu. Termín a miesto budeme avizovať, predbežne uvažujeme o piatku 27.09.2013 podvečer.

NAMIESTO ZÁVERU
Škoda, že aspoň jeden z týchto skvelých dní sme nemohli zakonzervovať a uložiť si ho doma na poličku. V jesenných dažďoch by sa hodil.

Ďakujeme ešte raz všetkým účastníkom, boli ste skvelí, tešíme sa na vás na našich ďalších akciách.